Adopteer een olijfboom en ontvang jaarlijks 10 blikjes superverse Arbequina olijfolie

Alleen de beste olijven worden gebruikt

Kom zelf ook eens plukken … een onvergetelijke ervaring!

Uw boom krijgt de naam van uw keuze

Wie zijn wij

Wij zijn een Nederlands “ik vertrek” gezin uit Bilthoven.

Montbrió Belvédère is opgericht door een Nederlands gezin, dat een sterk verwaarloosde boerderij (de Mas) met een olijfboomgaard in Cambrils weer een waardige plek wilde geven in het Catalaanse landschap.

De boerderij was van Don Pedro. Helaas hadden zijn kinderen geen ambitie om het boerenbedrijf voort te zetten. En zo was Don Pedro, door gezondheidsproblemen en zijn respectabele leeftijd, genoodzaakt de boerderij te verkopen. Wij waren de gelukkige kopers: Ronald, Lisette, Susanne en Boaz. Een stadse familie uit Bilthoven met als droom de hectiek in Nederland te verruilen voor de rust en de zon in Spanje.

Onze olijvenboomgaard is 14 hectare groot en heeft 4000 Arbequina olijfbomen. Arbequina is een kleine olijfsoort. De olijfbomen zijn traditioneel gepland. Dat betekent dat de oogst en het onderhoud handmatig moeten geschieden, omdat de bomen niet ver genoeg uit elkaar staan om met een tractor tussen de bomen door te rijden. Dat is veel werk, maar door de handmatige pluk worden de olijven en de bomen ook veel minder beschadigd dan bij de machinale pluk, hetgeen de kwaliteit van de olie weer ten goede komt.

Bovendien is het plukken op deze manier een echt feest! We genieten, iedere keer weer weer, als we in november, al vroeg in de ochtend in het november-zonnetje, letterlijk midden in de olijfbomen staan. Gewapend met onze harkjes waarmee we de olijven eraf rissen. De kleuren alleen al! Bekijk het fotoalbum en proef de sfeer!!

Wat krijgt u bij de adoptie?

Als u een boom adopteert krijgt u:

  • Tien halve liters overheerlijke, exclusieve, extra virgin Arbequina olijfolie afkomstig uit de boomgaard van Montbrió Belvedere. Deze olie wordt koud geperst en direct daarna gebotteld, vervoerd naar Nederland en bij u afgeleverd . Dit betekent dat u uiterlijk 3 weken na de oogst al uw eigen olijfolie in huis hebt. Verser kan niet!
  • De olie wordt geleverd in zilverkleurige blikjes. Doordat er in de blikjes geen licht kan doordringen, blijft de olie langer vers. De blikjes zijn zeer decoratief en een leuk cadeau.
  • Een met de hand gemaakt houten naambordje voor uw boom.
  • Een adoptiecertificaat.
  • Desgewenst een gepersonaliseerd etiket op de voorkant van de blikjes, met uw naam, logo, kerstwens of anderszins (supplement € 10,-). Als u geen eigen etiket wenst krijgt u het het etiket van Montbrió Belvedere.
  • Op elk blikje wordt op de achterkant de naam van uw boom vermeld.
  • De mogelijkheid om deel te nemen aan de jaarlijkse olijvenoogst in november of december.

De adoptiebijdrage bedraagt € 98,00 per jaar plus verzendkosten.

Wilt u eens komen kijken in Cambrils? Dat kan. We beschikken over 5 gastenkamers, allemaal met eigen badkamer, en een vierpersoons-appartement. Ga naar “Bed & Breakfast” voor meer informatie.

Van olijf tot olijfolie

Wat doen we met uw adoptiebijdrage?

Onze belangrijkste taak is natuurlijk het verzorgen van de bomen en het oogsten en laten persen van de olijven. De verzorging en de manier van plukken, samen met de soort grond en het klimaat bepalen uiteindelijk de kwaliteit van de olijfolie.

De verzorging

Van december tot mei is de grote snoei. En dan gedurende het hele jaar snoeien we de “wildgroei”: de aan de stam van de boom steeds ontspruitende nieuwe takken. Belangrijk bij het snoeien is dat de kroon van de boom na het snoeien open is om zoveel mogelijk zonlicht toe te laten.  Na de grote snoei, moeten de gesnoeide takken zo snel mogelijk uit de boomgaard verwijderd worden, omdat in de takken wormpjes leven die na de snoei uit de takken kruipen en de bomen kunnen aantasten. n maart, de maand waarin het gewoonlijk (een beetje) regent, geven we alle bomen een emmer voeding. De bomen worden het hele jaar door geïnspecteerd, op gezondheid en op evenwichtige groei. Onkruid tussen bomen wordt verwijderd en het gras tussen de bomen wordt regelmatig met de bosmaaier gemaaid.

Oogsten, persen, “bottelen”

Van november tot januari kan er geoogst worden. Het tijdstip van de oogst bepaalt de kwaliteit van de olie. Een later geoogste en rijpere olijf geeft meer olie, maar is minder fruitig. Later oogsten betekent meer kans op bijvoorbeeld hagel en dus een kleinere oogst. Wij hebben ervoor gekozen om steeds in november te oogsten. De olijven zijn dan nog deels groen van kleur en dat geeft een hele mooie smaak aan de olie. Bovendien kunnen we dan garanderen dat onze adoptanten nog voor de kerst hun kakelverse olie in huis hebben! Het oogsten duurt 2-3 weken. Omdat olijven na het plukken snel beginnen te fermenteren, moeten ze zo snel mogelijk verwerkt worden. Daarom brengen we iedere dag de geperste olijven naar de molen. En soms moeten we daar wel 2-3 uur wachten voordat we aan de beurt zijn om ze in te leveren. In de molen worden de takjes en blaadjes die nog aan de olijven zitten, verwijderd en de olijven worden gewassen en gemalen tot een pasta. Uit deze pasta wordt de olie geperst . Dit gebeurt op een lage temperatuur. De zogenaamde “koude persing”. De pasta die overblijft na het persen wordt door de molen verkocht aan olijfolieproducenten die de pasta nog een keer persen (tweede/derde persing) of verhitten zodat er meer olie uitkomt.

Onze olie is altijd “eerste koude persing”. Dit betekent dat we extra vergine olie produceren. De eerste persing geeft een opbrengst van ongeveer 12-17% olie bij ±21 °C. Dat wil zeggen dat voor 1 liter olijfolie we ongeveer 6-8 kilo olijven moeten plukken. De olie wordt in blikjes “gebotteld”. Zo kan er geen licht bij komen en behoudt de olie meer zijn anti-oxidanten en smaak. Vervolgens etiketteren we de blikken en bezorgen de olie bij onze adoptanten.

Foto's

Adopteer nu een olijfboom

Bel of mail ons als u nog vragen heeft.

Heeft u een vraag of opmerking, aarzel dan niet en vul onderstaand contactformulier in. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen via ons contactformulier. Bellen kan ook: 030-3100119. Dit is een Nederlands nummer dat doorschakelt naar de Mas. U betaalt uw lokale (Nederlandse) tarief.

Ja, ik adopteer graag één of meer bomen van Mas Montbrió Belvedere.