Ga naar hoofdinhoud

Adopteer een olijfboom en ontvang jaarlijks 10 blikjes superverse Arbequina olijfolie

Alleen de beste olijven worden gebruikt

Kom zelf ook eens plukken … een onvergetelijke ervaring!

Uw boom krijgt de naam van uw keuze

Wie zijn wij

Montbrió Belvedere is opgericht door een Nederlands gezin uit Bilthoven, dat een verwaarloosde boerderij met haar olijfboomgaard weer een waardige plek wilde geven in het Catalaanse landschap.

Onze olijvenboomgaard is 14 hectaren groot. Daarvan zijn 10 hectaren intensief beplant, met 1500 bomen per hectare, en 4 hectaren traditioneel, beplant, met 250 bomen per hectare. Het verschil tussen intensieve en traditionele beplanting zien we vooral terug in de manier van oogsten. De intensief geplante bomen worden machinaal geoogst. De traditioneel geplante met de hand.
Alle olijfbomen zijn van de olijfsoort Arbequina. Dat is een kleine olijfsoort, die een zachte, fruitige olie geeft. Het is een variant die typisch is voor deze streek.
De hele boomgaard is wordt op ecologische manier gehouden. Dat betekent dat:
– bodemzorg de basis is. 
– we geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Veel
chemische
bestrijdingsmiddelen leveren risico’s op voor bijen en andere bestuivers en insecten waardoor de biodiversiteit verdwijnt.
– we geen onkruidverdelgers gebruiken. Het onkruid wordt bij voorkeur met de hand verwijderd. Een enkele keer per jaar maaien we het onkruid en laten we de maairesten liggen. In geen geval willen we een “naakte” bodem hebben.
– we geen kunstmest gebruiken, alleen dierlijke mest van een lokale kippenboer en compost.
– we actieve micro-organismen gebruiken om de bodem te
verbeteren en de bomen te beschermen tegen ziektes.
– we de bodem begroeid houden, waardoor de waterhuishouding en de biodiversiteit verbetert.

In oktober en november worden de olijven geplukt. We brengen elke dag de oogst naar de molen. Daar worden ze koud geperst. 

Onze olie is Extra Virgin olijfolie  Om olie Extra Virgin te mogen noemen, moet de zuurgraad minder zijn dan 0,8 graden. Virgin olijfolie heeft een zuurgraad van maximaal 2,0 graden.  Dzuurgraad is het gewicht aan vrije vetzuren in de totale hoeveelheid olie. In het algemeen geldt: hoe lager de zuurgraad,, hoe beter de olie. Onze olie heeft een zuurgraad van minder dan 0,2 graden.

Wilt u meer weten over onze ecologische manier van werken, een keer als vrijwilliger meehelpen, of komen helpen plukken in oktober of november, laat het ons dan weten. We zien u graag komen!

Wat krijgt u bij de adoptie?

Als u een boom adopteert krijgt u:

  • Tien halve liters overheerlijke, exclusieve, extra virgin Arbequina olijfolie afkomstig uit de boomgaard van Montbrió Belvedere. Deze olie wordt koud geperst en direct daarna gebotteld, vervoerd naar Nederland en bij u afgeleverd . Dit betekent dat u uiterlijk 3 weken na de oogst al uw eigen olijfolie in huis hebt. Verser kan niet!
  • De olie wordt geleverd in zilverkleurige blikjes. Doordat er in de blikjes geen licht kan doordringen, blijft de olie langer vers. De blikjes zijn zeer decoratief en een leuk cadeau.
  • Een met de hand gemaakt houten naambordje voor uw boom.
  • Een adoptiecertificaat.
  • Desgewenst een gepersonaliseerd etiket op de voorkant van de blikjes, met uw naam, logo, kerstwens of anderszins (supplement € 10,-). Als u geen eigen etiket wenst krijgt u het het etiket van Montbrió Belvedere.
  • Op elk blikje wordt op de achterkant de naam van uw boom vermeld.
  • De mogelijkheid om deel te nemen aan de jaarlijkse olijvenoogst in november of december.

De adoptiebijdrage bedraagt € 105,00 per jaar plus verzendkosten.

Wilt u eens komen kijken in Cambrils? Dat kan. We beschikken over 5 gastenkamers, allemaal met eigen badkamer, en een vierpersoons-appartement. Ga naar “Bed & Breakfast” voor meer informatie.

Van olijf tot olijfolie

Wat doen we met uw adoptiebijdrage?

Onze belangrijkste taak is natuurlijk het verzorgen van de bomen en het oogsten en laten persen van de olijven. De verzorging en de manier van plukken, samen met de soort grond en het klimaat bepalen uiteindelijk de kwaliteit van de olijfolie.

De verzorging

Van december tot mei is de grote snoei. En dan gedurende het hele jaar snoeien we de “wildgroei”: de aan de stam van de boom steeds ontspruitende nieuwe takken. Belangrijk bij het snoeien is dat de kroon van de boom na het snoeien open is om zoveel mogelijk zonlicht toe te laten.  Na de grote snoei, moeten de gesnoeide takken zo snel mogelijk uit de boomgaard verwijderd worden, omdat in de takken wormpjes leven die na de snoei uit de takken kruipen en de bomen kunnen aantasten. n maart, de maand waarin het gewoonlijk (een beetje) regent, geven we alle bomen een emmer voeding. De bomen worden het hele jaar door geïnspecteerd, op gezondheid en op evenwichtige groei. Onkruid tussen bomen wordt verwijderd en het gras tussen de bomen wordt regelmatig met de bosmaaier gemaaid.

Oogsten, persen, “bottelen”

Van november tot januari kan er geoogst worden. Het tijdstip van de oogst bepaalt de kwaliteit van de olie. Een later geoogste en rijpere olijf geeft meer olie, maar is minder fruitig. Later oogsten betekent meer kans op bijvoorbeeld hagel en dus een kleinere oogst. Wij hebben ervoor gekozen om steeds in november te oogsten. De olijven zijn dan nog deels groen van kleur en dat geeft een hele mooie smaak aan de olie. Bovendien kunnen we dan garanderen dat onze adoptanten nog voor de kerst hun kakelverse olie in huis hebben! Het oogsten duurt 2-3 weken. Omdat olijven na het plukken snel beginnen te fermenteren, moeten ze zo snel mogelijk verwerkt worden. Daarom brengen we iedere dag de geperste olijven naar de molen. En soms moeten we daar wel 2-3 uur wachten voordat we aan de beurt zijn om ze in te leveren. In de molen worden de takjes en blaadjes die nog aan de olijven zitten, verwijderd en de olijven worden gewassen en gemalen tot een pasta. Uit deze pasta wordt de olie geperst . Dit gebeurt op een lage temperatuur. De zogenaamde “koude persing”. De pasta die overblijft na het persen wordt door de molen verkocht aan olijfolieproducenten die de pasta nog een keer persen (tweede/derde persing) of verhitten zodat er meer olie uitkomt.

Onze olie is altijd “eerste koude persing”. Dit betekent dat we extra vergine olie produceren. De eerste persing geeft een opbrengst van ongeveer 12-17% olie bij ±21 °C. Dat wil zeggen dat voor 1 liter olijfolie we ongeveer 6-8 kilo olijven moeten plukken. De olie wordt in blikjes “gebotteld”. Zo kan er geen licht bij komen en behoudt de olie meer zijn anti-oxidanten en smaak. Vervolgens etiketteren we de blikken en bezorgen de olie bij onze adoptanten.

Foto's

Adopteer nu een olijfboom

Bel of mail ons als u nog vragen heeft.

Heeft u een vraag of opmerking, aarzel dan niet en vul onderstaand contactformulier in. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen via ons contactformulier. Bellen kan ook: 030-3100119. Dit is een Nederlands nummer dat doorschakelt naar de Mas. U betaalt uw lokale (Nederlandse) tarief.

Ja, ik adopteer graag één of meer bomen van Mas Montbrió Belvedere.